onsdag 15 juni 2016

Man blir bara sååå trött... del 5


Det som tände gubbfan den här dagen var en artikel i Vlt, i måndags den 13 juni, där två damer i kommunalhuset gav sig på konststycket att försöka förklara att drar man bara ner tillräckligt mycket på kostnaderna för äldreomsorgen så ska det nog bli riktigt bra...
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Dagverksamheten Strutsen
Fiskartorget Västerås

Värdegrund:

Vår verksamhet ska genomsyras av medmänsklighet och empati, givetvis med undantag för pensionärer, sjuka, halta och lytta som inte tillför samhället något. Så gäller även för hemlösa, arbetslösa, dagdrivare och annat löskefolk.

En för alla - alla för en - gäller givetvis bara för förtroendevalda och tjänstemän på Strutsen.
 
Förtroendevalda och tjänstemän på Strutsen har rätt att granska och skära de kostnader de finner orimliga, undantag gäller för flygplats, vattenpalats, palmer och Strutsens lokaler och bemanning.
 

Ja, så känns det lite när Dagverksamheten Strutsens kommunalpolitiker och tjänstemän i gårdagens Vlt försöker förklara varför indragningar och nedskärningar på fältet inom äldreomsorgen är så viktiga, att det minsann finns kommuner som klarar denna uppgift med betydligt mindre plånbok. Varför inte göra ett studiebesök i Sydsudan eller Nordkorea så kanske man får ännu flera tips i hur man skulle kunna skära i kostnaderna.

För snart fem år sedan flyttade jag hem till Västerås efter att surrat runt Mälaren i dryga 60 år. Det kändes bra, det kändes rätt. Jag kom närmast från Sundbyberg, en liten förstad till Stockholm och granne med Solna. Man kan väl närmast se Sumpan som ett Västerås i miniatyr, en gammal industristad med en del av den tidigare arbetarrörelsens värderingar fortfarande groende i den lilla mylla som ännu inte bebyggts. Sundbyberg var den kommun 2012 som satsade mest på äldrevården, som god tvåa kom Solna, en blå stad, och som fortfarande på sin hemsida stoltserar med att man satsar på de gamla.

Och Västerås då, här jobbas det frenetiskt på att äldrevården ska kosta så lite som möjligt. Herregud, det finns ju en handfull kommuner som gör det här billigare än vad vi gör, här finns det pengar att tjäna.

Hade man torgfört denna inriktning på sin hemsida tidigare så kanske man dragit öronen åt sig och blivit Sundbyberg trogen men det är så dags nu det...

För mig är det normalt att sträva efter att bli så bra som möjligt, kärnverksamheten måste få kosta. Att hela tiden skära i brukarnas timmar, att få utövarna att springa ännu fortare medan tjänstemännen och politikerna på Strutsen suckar över att man inte kan få en kaffe macchiato ur den dyra och nyinköpta kaffemaskinen på kontoret är synnerligen oroande tycker iallafall en som är på god väg till blöjbyten, matlådor och ett nattande vi 18-tiden.


Och till sist...
Det är inte ledamöterna i Äldrenämnden på Strutsen som ska vara oroliga.
Det är vi gamla som ska vara det...

 

Man blir bara sååå trött...

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar